Žalna slovesnost pred dnevom spomina na mrtve

ponedeljek, 29. Oktober 2018

Mestna občina Murska Sobota in mestna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB je danes na soboškem pokopališču pripravila žalno slovesnost pred dnevom spomina na mrtve.

Dogodka se je udeležil predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan, ki je položil vence ob spomenikih padlih domačih in ruskih vojakov v II. svetovni vojni. Spominu na padle rojake se je prišel poklonit tudi veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev. Slavnostni govornik na dogodku je bil podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Franc Križanič, ki je povedal, da se na današnji slovesnosti nismo spomnili samo vojakov, ki so pokopani tukaj; temveč tudi vseh tistih, ki so izgubili svoja življenja na frontah, vseh interniranih mladih mož, ki jim je bila vojna kruto vsiljena, pa tudi vseh otrok, žensk in mož, ki so morali umreti v ognjenih zubljih bombardiranih mest, v zakloniščih in koncentracijskih taboriščih. Padlim ruskim vojakom v Prekmurju se je s kratkim nagovorom poklonil predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri

Program priložnostne slovesnosti so pripravili člani Društva upokojencev Murska Sobota, ki so aktivni v številnih sekcijah. Zapeli so pevci Mešanega pevskega zbora Vladimir Močan pod vodstvom zborovodje Matije Horvata, recital pa pripravili člani Literarne sekcije Društva upokojencev, ki jo vodi Irena Šreiner.

S polaganjem vencem so se spominu padlim domačim in ruskim vojakom, ki so svoj zadnji počitek našli na soboškem pokopališču poklonili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, veleposlanik Ruske federacije dr. Doku Zavgajev, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, podpredsednik in člani Združenja borcev za vrednote NOB ter predstavniki veteranskih društev vojne za Slovenijo.

Delegacije so se spominu padlim vojakom Rdeče armade poklonile tudi ob obnovljenem spomeniku zmage v središču mesta. Prav tako pa sta se predsednik Državnega zbora in župan poklonila vsem, ki počivajo na židovskem pokopališču in vsem žrtvam holokavsta.