Številni dogodki ob svetovnem dnevu Romov

torek, 4. April 2017

V Murski Soboti se bo pred svetovnim dnevom Romov, ki ga obeležujemo 8. aprila, zvrstilo več dogodkov, na katerih bo predstavljeno bogato delovanje romske skupnosti v naši občini.

Tako je danes potekala prireditev »Zakladi Pušče na Trgu kulture«, ki jo je v sklopu prjekta »Khetan tu te me – stičišče kultur« priredilo Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot v sodelovanju z Društvom za socialni razvoj in pravično družbo Preboj ter Romskim kulturno-turističnim društvom Pušča.

Namen projekta je povečanje zaposljivosti in socialne vključenosti Romov ob pomoči kreativne uporabe romske kulturne dediščine. Na osnovi tradicionalne romske kulinarike so razvili nove, kreativne jedi s pridihom sodobnih trendov. Prebivalci Pušče se usposabljajo za predstavljanje romskega kulturnega izročila in tako sta nastali nova glasbena skupina  in nova folklorna skupina. Obujajo se pripovedke in legende naselja Pušča, s katerimi se seznanja otroke v vrtcu.

Tako so se danes na Trgu kulture predstavili najmlajši iz Vrtca Romano na Pušči, romska folklorna skupina Osnovne šole II, glasbena skupina Romano glauso (romski glas) iz Pušče, romska glasbena skupina Gitano band, Mišo Kontrec, Nina Brasseur, Duško Horvat in številni drugi. Trg kulture je omamno dišal po jedeh iz bogate ponudbe romske kulinarike. Zbrane je v imenu Mestne občine Murska Sobota, ki je podprla dogodek, pozdravil podžupan Zoran Hoblaj.

Dogodek ob svetovnem dnevu Romov bo tudi v četrtek, 6. aprila, ko bodo ob 11.00 na Pušči v organizaciji Krajevne skupnosti Pušča, Zveze za razvoj romske manjšine Preporod in Zavoda za socialni razvoj Murska Sobota slovesno odprli Spominski park in drevored sožitja. Ob tej priložnosti bodo predstavili simbol Pušče, ki je nastal v sklopu projekta »Kultura v turizmu« in ponazarja sožitje med hrastom in javorjem v sončevem objemu.

Romski akademski klub Murska Sobota pa te dni vabi na Festival romske kulture Romano Čhon. Precejšen del festivalskih aktivnosti so letos pri Romskem akademskem klubu namenili učencem, dijakom in študentom, vendar pri tem niso pozabili na romsko skupnost. Vse z namenom informiranja, razvijanja in ohranjanja romske kulture, jezika in zgodovine. Več o dogajanju na zgornji povezavi.

Osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu Romov bo v petek, 7. aprila ob 18.00 v organizaciji Zveze Romov Slovenije.  Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.