»Nekaj takega je naš prostor potreboval že dalj časa«

četrtek, 25. April 2019

Vrata Expana so se že odprla prvim obiskovalcem. Zunanjost stavbe so občanke in občani že poznali, saj so se številni ob njem sprehajali že pred odprtjem, vsebina in podoba notranjosti pa sta bili malo manj znani.

Idejno zasnovo vsebine je izdelalo na javnem razpisu izbrano murskosoboško podjetje Francfranc. Razstava, s katero spoznavamo Pomurje, na inovativen način vključuje veliko sodobnih tehnologij, tudi takih, ki jih pri nas doslej še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Črtomir Just iz podjetja Francfranc pravi, da lahko obiskovalci med drugim poletijo nad Pomurjem ob pomoči navidezne resničnosti, z mislimi premikajo termalno vodo, opazujejo živali v obliki hologramov in še kaj.

Idejna zasnova plod domačega znanja

Izbrano podjetje Francfranc se sicer ukvarja z grafičnim in 3D-oblikovanjem ter je zasnovalo tudi celostno grafično podobo Expana in izbralo njegovo ime. »Regijo in njene tradicije smo predstavili s petimi stebri turizma in novo digitalno tehnologijo,« pravi Just. Podobne primere razstav in muzejev oziroma doživljajskih parkov, ki temeljijo na uporabi sodobnih digitalnih tehnologij, so si ogledali v tujini (v Franciji in Avstriji). V Sloveniji, kot pravi Just, muzeja ali razstave, ki bi temeljila na tolikšnem obsegu digitalnih tehnologij na enem mestu, še nimamo. O razstavi v okviru Expana dodaja, da je nekaj takega naš prostor potreboval že dalj časa. »Ob tem se objekt lepo staplja s preostalo okolico ob Soboškem jezeru. V tujini je precej takih interaktivnih doživljajskih parkov, pri nas pa se to šele začenja razvijati. S tem regija stopa na višjo raven,« dodaja Just.

Razstava je tehnološki presežek

Večji del pritličja v paviljonu Expano zavzema razstava, na kateri obiskovalci spoznavajo Pomurje na inovativen način ob pomoči sodobne digitalne tehnologije. »Ogled se začne s filmom o Pomurju, ki zgodovino pomurskega prostora prikaže s 3D-animacijo,« pravi Just. Pomurje lahko nato podrobneje spoznavajo prek gigafotografije, ogromne panoramske fotografije izjemne ločljivosti, kjer si lahko posamezne lokacije približajo in ogledajo z različnih smeri ter se o njih podrobneje poučijo. Eden vrhuncev razstave so t. i. Neuroterme, kjer obiskovalec izve vse o različnih pomurskih vodah, in to ob pomoči lastnih misli. Ob ustrezni koncentraciji lahko namreč celo premika vodo. Nadene si napravo EEG, ki izmeri stopnjo koncentracije in skladno z njo premakne vodo v tulcu. »Naprava meri električno aktivnost možganov. Tega pri nas še ni mogoče preizkusiti nikjer drugje. Naš sodelavec Manuel Kuran je pionir tovrstne tehnologije v Sloveniji. Trenutno to tehnologijo uporabljajo podjetja v marketinške namene, za testiranje prodaje izdelkov. To znanje smo uporabili za turistične namene in pripravili doživetje, ki bo za mnoge prav gotovo zelo nenavadno,« dodaja oblikovalec.

Zgodovina in tradicija s sodobno tehnologijo

Nadalje so podobe živali v pomurskem gozdu ponazorjene s hologrami, ki so občutljivi na zvok in pri večjem hrupu obiskovalcev zbežijo. Posebno doživetje je še Panolet. Obiskovalec se z virtualnimi očali poda na doživetje v zraku, kot ga je pred več desetletji izkusil belgijski znanstvenik Max Cosyns, ko je leta 1934 nepričakovano pristal v Ženavljah. Na tej točki sede v maketo znanstvenikovega stratosferskega balona, si nadene virtualna očala in se odpravi na polet nad Pomurjem. »Baloni so tudi sicer značilni za naše kraje. Tako smo na lep način zgodovino in tradicijo združili s sodobno tehnologijo,« še pove Just.

Ksenija Glažar, Soboške novine, april 2019